Notices

Struggling at high rpm

Old 07 September 2012, 11:06 PM
  #1  
6VOLT
Scooby Regular
Thread Starter
iTrader: (1)
 
6VOLT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Aylesbury
Posts: 559
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Struggling at high rpm

Hi all,

My bug eye has the following mods. Straight through system, green cotton filter sti intercooler, walbro fuel pump and a Forrest remap which runs on 0.9 and 1.3 bar.

In either map I notice that the car struggles from around 5k onward, it almost chokes up and stumbles but will go to the top if pushed. Any ideas?

It's otherwise good up to 5k

Cheers
6VOLT is offline  
Old 07 September 2012, 11:17 PM
  #2  
Dan-
Scooby Regular
 
Dan-'s Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: biggleswade
Posts: 1,775
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

mine the same, seems to pull fine up to 5.5k mine an sti tho, but i have come out of a high reving N/A so this is my 1st turbo so maby im expecting more aha
Dan- is offline  
Old 08 September 2012, 09:48 AM
  #3  
jayp3288
Scooby Regular
 
jayp3288's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Witham, Essex
Posts: 250
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

sounds like overboost
jayp3288 is offline  
Old 08 September 2012, 06:13 PM
  #4  
6VOLT
Scooby Regular
Thread Starter
iTrader: (1)
 
6VOLT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Aylesbury
Posts: 559
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by jayp3288 View Post
sounds like overboost
Care to elaborate?
6VOLT is offline  
Old 09 September 2012, 08:02 AM
  #5  
dynamix
RaceDynamix Ecu Remapping
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: near you
Posts: 9,708
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Doesnt sound like overboost at all IMO.

Sounds like one of the following :

1 - blocked uppipe cat (replace with an sti decat uppipe)

2 - you have fitted a set of aftermarket ebay headers and they are rubbish ...

3 - The TGV system is locked closed on one or either side of the engine ... this is less likely but does happen


My money is on 1
dynamix is offline  
Old 09 September 2012, 08:03 AM
  #6  
dynamix
RaceDynamix Ecu Remapping
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: near you
Posts: 9,708
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

btw 6 volt it will be causing damage if you try and push it up there through the stumble until you change the offending part.
dynamix is offline  
Old 09 September 2012, 09:10 PM
  #7  
6VOLT
Scooby Regular
Thread Starter
iTrader: (1)
 
6VOLT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Aylesbury
Posts: 559
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thanks for the advice, the headers are standard, and the system is completely catless ( larger free flowing up pipe ) the engine has recently been put back together after the last block died ( how I bought it ) so now has the 2001 heads on a 98' block. The last one looked as if it has been run lean and melted a piston. I have had afr ratios checked and all seemed well but would choke up at around 5 k...could you explain this tgv system please
6VOLT is offline  
Old 10 September 2012, 08:37 AM
  #8  
dynamix
RaceDynamix Ecu Remapping
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: near you
Posts: 9,708
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

What year is the car ?
dynamix is offline  
Old 10 September 2012, 08:39 AM
  #9  
dynamix
RaceDynamix Ecu Remapping
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: near you
Posts: 9,708
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Did you fix the problem that caused the last engine to die or just replace the engine ?

Could be fuel pump dead, injectors blocked, fuel filter blocked ....
dynamix is offline  
Old 10 September 2012, 05:09 PM
  #10  
gazney101
Scooby Regular
iTrader: (5)
 
gazney101's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: co durham
Posts: 1,091
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

the tgv's could well be giving you sh*t but would also give you a light, ive had problems with them on my 03 wrx when my icv gasket went it gave me the codes for the tgvs and when i replaced the gasket the light and codes went away. tbh the symptoms are similar
gazney101 is offline  
Old 10 September 2012, 06:29 PM
  #11  
dynamix
RaceDynamix Ecu Remapping
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: near you
Posts: 9,708
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

^ assumes that CEL light hasn't been removed from the dash. Seen lots like this unfortunately.
dynamix is offline  
Old 10 September 2012, 09:18 PM
  #12  
6VOLT
Scooby Regular
Thread Starter
iTrader: (1)
 
6VOLT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Aylesbury
Posts: 559
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Hi,

I am not getting any cel lights.

We have not fixed the issue that caused the last block to die, just thought that it had let go, but obviously there is another issue.

I will check the fuel filter... how do i test the fuel pump? it must be working at the lower end of the rev range, but how can i test it under a high load situation?
6VOLT is offline  
Old 11 September 2012, 07:52 AM
  #13  
dynamix
RaceDynamix Ecu Remapping
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: near you
Posts: 9,708
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Easiest option would be to whizz it onto the dyno at DSA and see what the fueling is doing through the rev range... or get an experienced mapper to check it over. I'd be happy to do it for you as often passing aylesbury
dynamix is offline  
Old 11 September 2012, 11:27 AM
  #14  
6VOLT
Scooby Regular
Thread Starter
iTrader: (1)
 
6VOLT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Aylesbury
Posts: 559
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I had it checked at edm Motorsport near Bicester before I knew it had the 1.3 bar map, so it was tested for the afr ratios etc on that map. The dude said that the fuelling was very good and had no concerns but the power dropped off drastically at the 5k mark.... Which only netted me 185 hp... But I did find a big split in the intake pipe also.

I'm going to stick some 99 Ron in it to see if the type of fuel is an issue. / knocking back the timing ?.. Been using 97/95...as its a uk car but I'm guessing it's been mapped for 99
6VOLT is offline  
Old 11 September 2012, 11:28 AM
  #15  
6VOLT
Scooby Regular
Thread Starter
iTrader: (1)
 
6VOLT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Aylesbury
Posts: 559
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Ps . How much would you want to have a mooch ?
6VOLT is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
KAS35RSTI
Subaru
24
07 March 2019 12:06 AM
Pro-Line Motorsport
Car Parts For Sale
11
21 November 2015 06:08 PM
Ganz1983
Subaru
5
02 October 2015 09:22 AM
Pro-Line Motorsport
Car Parts For Sale
2
29 September 2015 07:36 PM
shorty87
Other Marques
0
25 September 2015 08:52 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Struggling at high rpm


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.