Forester 2008 Pump locked on even with ignition off after ignition light - ScoobyNet.com - Subaru Enthusiast Forum

Go Back  ScoobyNet.com - Subaru Enthusiast Forum > Technical / Subaru Modifications > General Technical
Reload this Page >

Forester 2008 Pump locked on even with ignition off after ignition light

Notices

Forester 2008 Pump locked on even with ignition off after ignition light

Old 07 January 2019, 10:36 PM
  #1  
Clydesdaly
Scooby Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2017
Location: West London
Posts: 7
Default Forester 2008 Pump locked on even with ignition off after ignition light

Hi All

My engine light came on permanently along with flashing cruise light on my 2008 normally aspirated 2l Forester.
I limped it home (it drove OK) and opened the bonnet when I got home. There is a high pitched noise coming from the engine bay, like a permanently switched on pump and a nasty smell of something being run dry. The device whatever it is only turns off when the battery is disconnected.
As far as I can see all the fluids are OK.
I've attached a photo showing where the noise appears to be coming from.
Any thoughts on what is causing the problem? and secondly do people think it safe to drive it to a garage given that whatever it is causing the noise is permanently on.
I hope to get a code reader in the next couple of days which might clarify the issue.

Thanks in advance

Martin


Clydesdaly is offline  
Old 07 January 2019, 11:40 PM
  #2  
Smithys STI
Scooby Regular
iTrader: (1)
 
Smithys STI's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Buckinghamshire
Posts: 392
Default

Secondary air pump relay is stuck on causing the pump to run all the time, there is a recall for this on some models so worth ringing a dealer and finding out if your is affected.
Dont want to scare you but there are some horror stories of them catching fire hence the recall.
My old Hawk one stuck on and melted the pump beyond repair.

Last edited by Smithys STI; 07 January 2019 at 11:41 PM.
Smithys STI is offline  
Old 08 January 2019, 12:20 AM
  #3  
Clydesdaly
Scooby Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2017
Location: West London
Posts: 7
Default

Hi Smithys

Thanks for that - that sounds about right. I'm glad I lifted the hood and disconnected the battery.
Shame really, other than this it has been pretty reliable.
Clydesdaly is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Ginola
Subaru Parts
5
09 December 2015 08:04 PM
BULLETtheBLUEsyk
General Technical
7
06 February 2007 09:00 AM
Wardy WRX STI
General Technical
1
10 September 2004 12:17 PM
Ico
General Technical
8
01 August 2003 12:50 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Forester 2008 Pump locked on even with ignition off after ignition light


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.