Subaru Discussion Forums

Go Back   ScoobyNet > Technical / Subaru Modifications > Drivetrain
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Drivetrain Gearbox, Diffs & Driveshafts etc

Welcome to ScoobyNet.com!
Subaru forum
Welcome to the ScoobyNet.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19 January 2003, 16:26   #1
fanatik
Scooby Newbie
 
Trader Score: (0)
Join Date: Nov 2002
Location: Waterlooville
Posts: 26
Send a message via MSN to fanatik Send a message via Yahoo to fanatik
Unhappy

Hi All,

Within the last week my car has started to jump out of 5th gear - I have only noticed it on the motorway and it appears to be after I lift off. When I go to put the power back on, it just revs highly until I engage the gear again. Its happened quite a number of times now and I am starting to worry...

Does anyone have any ideas as to what could be wrong?

The warranty expires in a month - so I have to get it sorted soon!

Thanks,
James.
fanatik is offline   Reply With Quote
Old 19 January 2003, 16:49   #2
Neil Smalley
Scooby Senior
 
Trader Score: (0)
Join Date: Feb 2000
Posts: 8,204
Post

There's a bolt in the gearbox that sometimes works loose. It's a known problem, but requires the gearbox to be rebuilt. Get it sorted before the warranty expires.

My old MY00 had it and the car was away for 2 days while they did it.
Neil Smalley is offline   Reply With Quote
Old 19 January 2003, 17:44   #3
UkLegacyT
Scooby Regular
 
Trader Score: (0)
Join Date: Jan 2002
Posts: 1,909
Post

thought it was the big nut on the end of the shaft, next to the fifth gear ring
you only have to open the box and tighten it.

ian
UkLegacyT is offline   Reply With Quote
Old 19 January 2003, 18:25   #4
fanatik
Scooby Newbie
 
Trader Score: (0)
Join Date: Nov 2002
Location: Waterlooville
Posts: 26
Send a message via MSN to fanatik Send a message via Yahoo to fanatik
Smile

Thanks guys - I will take it back to the dealers asap

James.
fanatik is offline   Reply With Quote
Old 19 January 2003, 21:39   #5
Neil Smalley
Scooby Senior
 
Trader Score: (0)
Join Date: Feb 2000
Posts: 8,204
Post

UK,

When mine went it was a gearbox rebuild job. Basically they had to take the gearbox apart to get to the bolt, fix it and then put it back together
Neil Smalley is offline   Reply With Quote
Old 20 January 2003, 10:52   #6
fanatik
Scooby Newbie
 
Trader Score: (0)
Join Date: Nov 2002
Location: Waterlooville
Posts: 26
Send a message via MSN to fanatik Send a message via Yahoo to fanatik
Post

I've just spoken to Lancaster Pangnbourne. They said basically it would need a 5th gear modification, by that they meant it had to be replaced!

Mine is also a MY00.

James.
fanatik is offline   Reply With Quote
Old 20 January 2003, 10:54   #7
UkLegacyT
Scooby Regular
 
Trader Score: (0)
Join Date: Jan 2002
Posts: 1,909
Post

sorry Neil, thought you meant it needed a rebuild ie new gears etc.

im gonna do my mates sti 5 asap, its doing the same thing, pops out of 5th when releasing throttle

cheers
ian
UkLegacyT is offline   Reply With Quote
Old 22 January 2003, 14:17   #8
fanatik
Scooby Newbie
 
Trader Score: (0)
Join Date: Nov 2002
Location: Waterlooville
Posts: 26
Send a message via MSN to fanatik Send a message via Yahoo to fanatik
Post

Just to confirm - took it along to Lancaster's yesterday - was worried that they wouldn't be able to spot the problem as it only happened once on the way up there (80 miles). But one of the guys there took it out for a spin and instantly found the problem. It is now booked in to have a new 5th gear.

To test, put it in 5th at a relatively low speed (30-40) and accelerate hard for a short while, then lift off and accelerate again... drops straight into neutral if there is a problem.

Cheers,
James.
fanatik is offline   Reply With Quote
Old 22 January 2003, 14:17
 
 
 
Reply

Tags
5th, accelerating, car, engage, gear, impreza, mods, mt, nut, scion, scooby, slipping, slips, subaru, why


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off
Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 03:24.


Important - Opinions expressed are not necessarily the opinions of ScoobyNet or any individuals directly or indirectly involved in this website or the companies and individuals associated with it. No responsibility is taken or assumed for any comments or statements made on this or any associated or relating bulletin board. Your personal information will be kept private except to comply with applicable laws or valid legal reasons.
Email Backups